- Be försäljaren göra ett nytt snitt längst ner, antingen med yxa, såg eller svarv.
- Om det är minusgrader när du köper granen så ta in den stegvis. Låt den först stå i garaget, på balkongen eller i trapphuset i någon dag. Men när du tar in den är det viktigt att du sågar en ny snittyta.
Vid plusgrader kan du ta in granen direkt. - Skötsel: Vatten, vatten, vatten – är den enda vägen. Granen får aldrig stå torrt. Om den har stått utan vatten, behöver du göra ett nytt snitt. Inför vintern tömmer trädet sina lager av vatten. När den kommer in i värmen och vaknar ur sin dvala är den riktigt törstig. Speciellt de första dagarna.
- Placera helst inte granen nära varma element eller braskaminer etc, då värmen torkar ut granen fortare. Det kan bildas svamp och bakterier i julgransfoten som gör att granens porer, som ska suga upp vattnet, klibbar igen.
- Försäkra dig alltså om att sågytan är färsk. Ge trädet en ny snittyta, 1 till 3 cm om inte granförsäljaren gjorde detta. Slå den inte mot golvet, då täpper man igen de kanaler som ska suga upp vattnet och granen dör av vattenbrist trots att foten är vattenfylld.
- Vill man att granen skall vara fin längre än en månad är kungsgranen ett säkert val. Det syns inte på samma sätt när den börjar att må dåligt. Den torkar istället för att barra.